Διαχείριση της αλλεργίας σας

woman-using-smart-phone.jpg

Το σπίτι σας είναι το περιβάλλον όπου μπορείτε να ελέγχετε καλύτερα. Μπορείτε να αποκομίσετε σημαντικά οφέλη προσαρμόζοντας το σπίτι σας ανάλογα με τις αλλεργίες που παρουσιάζετε.

Μειώστε τα αλλεργιογόνα στο σπίτι σας

Αυτές οι πρακτικές δεν ωφελούν μόνο τα άτομα που πάσχουν από αλλεργίες εσωτερικών χώρων αλλά βελτιώνουν γενικά την ποιότητα του αέρα στο σπίτι και εξασφαλίζουν ένα πιο υγιές περιβάλλον για ανθρώπους με αναπνευστικά προβλήματα, άσθμα ή βρογχίτιδα. Με αυτές τις αλλαγές θα δείτε σημαντική βελτίωση. Ωστόσο, εάν η κατάστασή σας δεν καλυτερεύσει, θα πρέπει να σκεφθείτε το ενδεχόμενο μιας κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής.

1. Αποφύγετε χαλιά, κουβέρτες ή βαριές κουρτίνες

vacuum-cleaner-allergy.jpg

Όλα αυτά τα αντικείμενα επιτρέπουν τη συσσώρευση σκόνης. Ιδανικά, τα δάπεδα από σκληρό ξύλο ή λινοτάπητα είναι τα καλύτερα για την αποφυγή της σκόνης, αλλά εάν δεν υπάρχει δυνατότητα αντικατάστασης των δαπέδων σας, φροντίστε να χρησιμοποιείτε χαλιά με χαμηλό πέλος.

2. Κάντε ευφυείς επιλογές για τα έπιπλα του σπιτιού σας

Η αντικατάσταση των καλυμμάτων στα έπιπλα είναι μια καλή επιλογή, αλλά εάν αυτό δεν είναι εφικτό, υπάρχουν μερικές εύκολες αλλαγές που μπορείτε να κάνετε. Μπορείτε να ανανεώσετε τα λευκά είδη της κρεβατοκάμαρας επιλέγοντας αντιαλλεργικά στρώματα, σεντόνια, παπλώματα και μαξιλάρια. Επίσης, μπορείτε να καλύψετε τα στρώματα με ειδικά υποαλλεργικά κλινοσκεπάσματα.

3. Καθαρίστε προσεκτικά

Το καθάρισμα του σπιτιού, το σκούπισμα με ηλεκτρική σκούπα και το ξεσκόνισμα μπορούν να βοηθήσουν στον περιορισμό των αλλεργιογόνων. Φροντίστε να αφαιρείτε όσο το δυνατόν καλύτερα τη σκόνη από τα δάπεδα και τα έπιπλα. Επίσης, ο τακτικός καθαρισμός στρωμάτων, χαλιών και επίπλων με την ηλεκτρική σκούπα μπορεί να βοηθήσει. Καθαρίστε χρησιμοποιώντας φίλτρο στην ηλεκτρική σκούπα και, όταν τελειώσετε, αλλάξτε τη σακούλα της σε έναν εξωτερικό χώρο.

Όταν καθαρίζετε, φορέστε μια μάσκα και γυαλιά και χρησιμοποιήστε ένα βρεγμένο πανί, ώστε να συγκεντρώνετε τα σωματίδια αέρα επάνω στο πανί χωρίς να τα διασκορπίζετε.

Εάν είστε αλλεργικοί στο κατοικίδιό σας αλλά δεν μπορείτε να το αποχωριστείτε, προσπαθήστε να καθαρίζετε το σπίτι δύο φορές συχνότερα, να αλλάζετε τακτικά ρούχα και να περιορίσετε το κατοικίδιό σας σε συγκεκριμένους χώρους του σπιτιού. Μάθετε περισσότερα

allergy-management-washing-clothes.jpg

4. Μην ξεχνάτε το πλύσιμο των ρούχων

Το πλύσιμο των κλινοσκεπασμάτων με ζεστό νερό εξολοθρεύει τα ακάρεα της σκόνης και αφαιρεί αποτελεσματικά τα απεκκρίματά τους. Φροντίστε να αερίζετε καλά το κρεβάτι σας κάθε μέρα. Όλοι ανεξαιρέτως ιδρώνουν στη διάρκεια του ύπνου και τα ακάρεα της σκόνης έλκονται από την υγρασία. Πλένετε τα μαξιλάρια, τα σεντόνια και τα παιδικά παιχνίδια σε θερμοκρασία τουλάχιστον 60°C.

5. Περιορίστε την ακαταστασία

Η ακαταστασία απλώς πολλαπλασιάζει τις επιφάνειες στις οποίες συσσωρεύεται σκόνη. Τακτοποιήστε, ώστε η σκόνη να μην μπορεί να κρυφτεί, και απαλλαγείτε από διακοσμητικά μαξιλάρια και ιδιαίτερες αποχρώσεις στο φωτισμό. Φυλάξτε τα ρούχα στις ντουλάπες και τις κούκλες, τα λούτρινα ζωάκια και άλλα μαλακά παιχνίδια σε μια κούτα παιχνιδιών. Μια ακόμη λύση είναι να απαλλαγείτε από γλάστρες με φυτά και υπερχειλισμένους κάδους σκουπιδιών (βασικά σημεία συγκέντρωσης των σπόρων μούχλας).

6. Κρατήστε τα παράθυρα κλειστά

Óσοι υποφέρουν από αλλεργίες πρέπει να περιορίζουν το χρονικό διάστημα που αφήνουν ανοικτά τα παράθυρα. Η γύρη που εισέρχεται από ένα ανοιχτό παράθυρο μπορεί να σας ταλαιπωρήσει αρκετά. Κρατήστε τα παράθυρα κλειστά κατά τις περιόδους με υψηλά επίπεδα γύρης στο περιβάλλον.

Επίσης είναι σημαντικό να καθαρίζετε καλά τα παράθυρα, ιδιαίτερα γύρω από τα πλαίσια και τα περβάζια που μπορεί να αναπτύσσεται μούχλα και υγρασία.

indoor-allergy-at-home.jpg

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πώς μπορείτε να υιοθετήσετε τις κατάλληλες υποαλλεργικές συνήθειες, συνεχίστε την ανάγνωση. Εάν εξακολουθείτε να υποφέρετε, ίσως θα πρέπει να αναζητήσετε την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή. Κάντε κλικ εδώ για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τις διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές.

Υποαλλεργικές συνήθειες

Η εξέταση του καθημερινού σας προγράμματος με γνώμονα όσα θα μπορούσαν να σας βοηθήσουν να νικήσετε ή να αποφύγετε τη μάχη κατά των αλλεργιών, ίσως είναι το μυστικό για να αποκτήσετε τον έλεγχο της κατάστασης.

Δείτε παρακάτω ορισμένα πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη στη διάρκεια της ημέρας σας. Φυσικά, αυτές οι συνήθειες θα πρέπει να προσαρμόζονται ανάλογα με την ώρα της ημέρας, την εποχή του έτους και τα επίπεδα γύρης, καθώς και άλλους παράγοντες που σχετίζονται με την προσωπική σας καθημερινότητα και τα αλλεργιογόνα που σας ταλαιπωρούν.

Πρωί

Καθώς ετοιμάζεστε να φύγετε από το σπίτι, υπάρχουν κάποιες ενέργειες που μπορούν να σας βοηθήσουν σημαντικά. Δεδομένου ότι βγαίνοντας από το σπίτι θα έρθετε σε πρώτη επαφή με τα αλλεργιογόνα, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι είστε έτοιμοι να τα αντιμετωπίσετε. Εάν λαμβάνετε ειδική φαρμακευτική αγωγή, φροντίστε να πάρετε το φάρμακό σας 30 λεπτά πριν από την ώρα που θα βγείτε. To LIVOSTIN® ξεκινά να δρα άμεσα στην πάσχουσα περιοχή χωρίς τον κίνδυνο αλληλεπίδρασης με άλλα φάρμακα όπως στην περίπτωση της συστηματικής θεραπείας.

Τα τζελ ή άλλα προϊόντα για τα μαλλιά μπορεί να λειτουργούν ως μαγνήτης για τα αλλεργιογόνα, επομένως φροντίστε να αποφεύγετε τη χρήση τους το πρωί, πριν να βγείτε από το σπίτι.9

Ακόμα και τα αξεσουάρ σας μπορεί να είναι σημαντικά. Για παράδειγμα, τα μεγάλα γυαλιά ηλίου προστατεύουν τα μάτια σας από τα αλλεργιογόνα.

Απόγευμα

Εάν είναι εφικτό, προσπαθήστε να παραμένετε σε εσωτερικούς χώρους και, όπως αναφέρεται και στη λίστα συμβουλών για τις αλλεργίες, αποφύγετε τα ανοιχτά παράθυρα. Παρόλο που αυτό ίσως δεν είναι ιδιαίτερα πρακτικό, ο κίνδυνος εκδήλωσης των αλλεργιών σας εξακολουθεί να ελλοχεύει. Θα μπορούσατε να έχετε μαζί σας επιπλέον φάρμακα για τις αλλεργίες σας, ώστε να είστε προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο.

Απόγευμα

Εάν έχετε χρόνο, μια καλή ιδέα είναι να φροντίσετε την καθαριότητα του σπιτιού σας.

Αυτό συμβάλλει στην αποφυγή της συσσώρευσης αλλεργιογόνων στο χώρο σας. Επίσης, προσπαθήστε να βρείτε χρόνο για να πλύνετε τα ρούχα που φορέσατε σε εξωτερικούς χώρους και έχουν συλλέξει γύρη.

Τέλος, θα ήταν καλό να κάνετε ένα ντους πριν πάτε για ύπνο. Ενώ βρίσκεστε έξω στη διάρκεια της ημέρας, η γύρη συγκεντρώνεται στα μαλλιά και το σώμα σας. Λουστείτε πριν να πάτε για ύπνο, ώστε να αφαιρέσετε τη γύρη που έχει συγκεντρωθεί και να μην σας ακολουθήσει στο κρεβάτι.

Κάντε κλικ εδώ για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τις διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές.